05.01.2018

Ачуу калемпирдин арыктаткандан башка дагы бир пайдасы белгилүү болду





Бул жашылчанын жүрөккө, кан тамырларга оң таасирин тийгизери айтылган
Оозду дуулдатып, көздөн жаш куюлткан ачуу калемпир жана ага окшогон башка татымалдар арыктатып эле тим болбостон, ден соолукка да пайдалуу болуп чыкты. Бул туурасында РИА Новости Hypertension журналына таянып жазды.
Анда жогоруда саналган азыктар тузду жакшы көргөндөрдүн табитин тарттырып, жүрөккө, кан тамырларга оң таасирин тийгизери айтылган.
"Жакында эле кесиптештерибиз калемпирдин оозду куйкалап жиберген татымы туздун даамын күчөтөрүн билдирди. Биз муну текшерип да көрдүк", — деп айтып берген Кытайдын үчүнчү аскерий-медициналык университетинин окумуштуусу Чжимин Чжу.

Оозду куйкалап жиберген ачуу тамактар буга чейин ашказанга жана башка тамак сиңирүү органдарына зыян деп келишкен. Анткен менен акыркы жылдары окумуштуулар кызыл калемпир жана башка ачуу татымалдардын пайдасы бир топ экендигин билдиришти. Маселен, илимпоздор мындан эки жыл мурда ачуу тамак май ткандарды жеп, денеге ашыкча калорияны сактабай жана организмдеги сезгенүүлөрдү азайтарын айтышкан.
Чжу жана анын кесиптештери ачуу тамак жеп турганга макул болгон 600гө чукул адамга байкоо жүргүзгөн. Анын жыйынтыгында кызыктуу эки жагдайга күбө болушкан. Оозду куйкалап кеткен тамактарды ичкендердин кан басымы төмөндөгөн. Экинчиси — бул учурда алар тузду аз пайдаланып калышкан.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения